left shadowright shadowtopShadow
soup logomain image
     
 
month back

MAJ 07

month forth
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
/ / / / / / /

ŠOUP
Pristaniška ulica 3
6000 Koper

T: +386 5 662 62 20
F: +386 5 662 62 36
M: +386 31 452 000

E: info@soup.si

bottom

AKTUALNO:

Grand prix primorskemu APZ UP

12.07.2012

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), je na 3. mednarodnem zborovskem festivalu sakralne glasbe in tekmovanju »Laudate Dominum«, ki je potekalo od 6. do 9. julija 2012 v Vilni, dosegel 1. mesto. Kot najvišje uvrščeni je zbor prejel tudi Grand prix tekmovanja in denarno nagrado.

Po uspelem osmem letnem koncertu ter koncertu ob 20. obletnici umetniškega poustvarjanja dirigenta Ambroža Čopija, se je APZ UP odpravil še na tekmovanje v Litvo. Dvodnevna vožnja z avtobusom je bila sicer naporna, a pevkam in pevcem zbora ni odvzela želje in navdušenja, da predstavijo bogato slovensko pevsko tradicijo na tekmovanju in koncertih v tej baltski državi.

 vilna3

Na tekmovanju, ki je v soboto, 7. julija, potekalo v izredno akustični dvorani Akademije za znanost v Vilni, se je v dveh delih predstavilo enajst zborov iz Litve (2), Latvije (2), Poljske (4) ter po eden iz Češke, Italije in Slovenije. Zbore je ocenjevala štiričlanska žirija v sestavi Povilas Gylys (predsednik žirije) ter članov Česlovas Radžiunas, Tomas Ambrozaitis in Rasa Gelgotiena. APZ UP se je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija predstavil z obvezno skladbo Laudate Dominum III. litvanskega skladatelja J. Kalcasa in s tremi stilno raznolikimi skladbami: Unser keiner lebet sich selber renesančnega skladatelja H. Schütza, romantično mojstrovino Os justi A. Brucknerja ter virtuozno in tehnično zahtevno Daemon irrepit calidus sodobnega madžarskega skladatelja G. Orbana. Zbor je žirijo prepričal s polnostjo in uravnoteženostjo zvoka ter stilno in muzikalno poglobljeno interpretacijo izvedenega programa. Za interpretacijo skladbe Laudate Dominum III. Juriusa Kalcasa pa je prejel še nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Takoj za APZ-jem se je uvrstil zbor »Vox Iuvenalis« iz češkega Brna pod vodstvom Jana Oceteka, ki se je predstavil z zahtevnim programom - poleg obvezne skladbe so namreč v program umestili še Dies Irae Z. Lukáša, Glorio iz osemglasne maše F. Martina in motet Vinea mea electa Timor et tremor francoskega skladatelja F. Polenca. Po muzikalnosti in subtilnosti izvedbe je izstopal še Zbor Dziesmuvara iz Latvije pod vodstvom Kriste Audere.

V okviru omenjenega festivala so od 6. do 10. julija v različnih akustičnih ambientih po Litvi potekali tudi koncerti prijavljenih zborov. APZ UP je nastopil v dvorani Litvanske akademije znanosti v Vilni, kjer je izvedel del nastajajočega projekta Glasba sveta, ki ga zbor namerava predstaviti decembra 2012 v Mariboru. Program je poleg omenjenih avtorjev s tekmovalnega nastopa obsegal še dela skladateljev E. Griega, E. Whitacreja, V. Miškinisa, S. Khvoshchinskya ter A. Čopija. Zbor je koncert zaključil  s sklopom istrskih ljudskih, v priredbi mladega primorskega skladatelja A. Makorja. 

vilna1

vilna2Po uspešno opravljenem tekmovalnem nastopu in koncertu, so si pevci in pevke privoščil nedeljski oddih in si ogledali bližnje srednjeveško mesto Trakai, ki je znano predvsem po gradu, zgrajenem na otočku sredi jezera. Obiskovalce in mimoidoče so APZ-jevci navdušili s spontanim nastopom v grajski dvorani, kjer so še posebej prijetno zadonele pesmi v moški zasedbi. Manjkalo ni niti veselja ob popoldanskem kopanju v jezeru ter ob pokušanju tradicionalnih litvanskih jedi. 

APZ UP se je v ponedeljek kot zmagovalec tekmovanja predstavil še na zaključni prireditvi in podelitvi nagrad v Litvanskem ruskem dramskem teatru v Vilni. S polurnim programom so pevci in pevke ponovno navdušili zbrano publiko in poželi dolg aplavz. Poleg dirigenta je zbor vodila tudi asistentka dirigenta Andreja Hrvatin, ki se je v vlogi zborovodkinje že večkrat uspešno predstavila. Slavnostna razglasitev in podelitev nagrad se je zaključila z izvedbo himne festivala Laudate Dominum skladatelja Pauliusa Andriuskeviciusa, sicer tudi direktorja festivala, ki so jo pod vodstvom Ambroža Čopija zapeli vsi sodelujoči zbori in s tem zaokrožili bogato štiridnevno dogajanje v Vilni.

vilna5APZ UP je z udeležbo na tekmovanju v Litvi uspešno zaključil svojo osmo sezono delovanja, v kateri je zabeležil kar troje velikih uspehov na tekmovanjih. Poleg zmage v Litvi je zbor, pod vodstvom asistentke dirigenta Andreje Hrvatin, prejel zlato plaketo z odliko in posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne skladbe na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov v Postojni ter zlato plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja renesanse na 22. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Za uspešno delo je bilo potrebnega veliko truda, trdne volje, premišljenega načrtovanja in prave vizije, kar složni skupini pevcev, študentkam in študentom Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija, vsekakor uspeva.

Udeležbo APZ UP na tekmovanju so finančno podprli Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Mestna občina Koper.

 vilna4

top
bottom
 
apz unic kazin primss uszp kcup ppcenter

ŠOUP, Pristaniška ulica 3, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, F: +386 5 662 62 36, M: +386 31 452 000 | E: info@soup.si, W: www.soup.si

 
bottom