left shadowright shadowtopShadow
soup logomain image
     
 
month back

MAJ 07

month forth
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
/ / / / / / /

ŠOUP
Pristaniška ulica 3
6000 Koper

T: +386 5 662 62 20
F: +386 5 662 62 36
M: +386 31 452 000

E: info@soup.si

bottom

AKTUALNO:

Spremembe visokošolske zakonodaje pod krinko nujnih sprememb

31.08.2012

SPOROČILO ZA JAVNOST ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE SLOVENIJE:

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo bili v petek ponovno negativno presenečeni, ko smo izvedeli, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) objavilo predlog sprememb Zakona o visokem šolstvu. Še bolj smo bili presenečeni, ker so postavili le dvodnevni rok (poteče v soboto, torej le en delovni dan) za podajo pripomb. Ker je to že tretji primer, ko poskuša vlada na hiter način in brez upoštevanja deležnikov spreminjati zakone in uredbe s področja visokega šolstva, to razumemo kot namerno izključevanje deležnikov iz postopka spreminjanja zakonodaje. Poslanih pripomb pa, glede na pretekle izkušnje, tako ali tako ne upošteva. »Ogorčeni smo, ker takega izključevanja pri spreminjanju zakonodaje nismo vajeni. Vseskozi opozarjamo na velik pomen visokega šolstva in kakovostnega izobraževanja mladih, ki bodo s svojimi idejami in znanjem lahko v prihodnje popeljali Slovenijo iz krize, v katero tone vedno globlje,« je takšno ravnanje vlade komentiral predsednik ŠOS Mitja Urbanc.

 Potem ko so začetek junija podali le štiridnevni rok za podajo pripomb na spremembe uredbe o financiranju visokega šolstva, pri pripravi katerih deležniki sploh nismo mogli sodelovati, je minuli teden vlada po hitrem postopku sprejela spremenjeno uredbo. Pri tem niso upoštevali, ne pripomb ŠOS-a ne pripomb kateregakoli drugega deležnika. Tudi k sodelovanju pri pripravi predlogov sprememb zakona o visokem šolstvu nismo bili pozvani, čeprav smo bili do zdaj kot krovna organizacija študentov pomemben in konstruktiven sogovornik pri spremembah zakonodaje. Sklepali bi, da bo vlada pri spreminjanju tako pomembnih dokumentov, temeljnih za delovanje terciarnega izobraževanja v Sloveniji, moči usmerila v iskanje najboljših rešitev za ciljno javnost in pri tem k sodelovanju povabila  strokovnjake in poznavalce področja. Očitno se motimo.

 Ker si želimo, da se tovrstna praksa ne bi nadaljevala tudi v prihodnje, saj je na področju visokega šolstva treba spremembe vpeljevati premišljeno in predvsem celovito, bomo na ŠOS predlagali sklic seje Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo. Njegova vloga je po Zakonu o visokem šolstvu med drugim tudi ta, da svetuje pri pripravi in spreminjanju visokošolske zakonodaje in hkrati svetuje tudi pri načrtovanju razvoja visokega šolstva.

Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije: »Ogorčeni smo, ker takega izključevanja pri spreminjanju zakonodaje nismo vajeni. Vseskozi opozarjamo na velik pomen visokega šolstva in kakovostnega izobraževanja mladih, ki bodo s svojimi idejami in znanjem lahko v prihodnje popeljali Slovenijo iz krize, v katero tone vedno globlje. Ne moremo se strinjati s postopki, ki se jih poslužuje sedanja vlada, da potiho in po hitrem postopku odloča o tako pomembnih zadevah, ki vplivajo na našo prihodnost.«

top
bottom
 
apz unic kazin primss uszp kcup ppcenter

ŠOUP, Pristaniška ulica 3, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, F: +386 5 662 62 36, M: +386 31 452 000 | E: info@soup.si, W: www.soup.si

 
bottom