left shadowright shadowtopShadow
soup logomain image
     
 
month back

JUNIJ 07

month forth
N P T S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
/ / / / / / /

ŠOUP
Pristaniška ulica 3
6000 Koper

T: +386 5 662 62 20
F: +386 5 662 62 36
M: +386 31 452 000

E: info@soup.si

bottom

AKTUALNO:

Pomlad v dolini Glinščice, pomladni vodeni naravoslovni izleti

08.04.2015

Naravoslovni izleti za ovrednotenje Naravnega Rezervata doline Glinščice, ki jih prireja občina Dolina, upravitelj Rezervata, v sodelovanju z ustanovo WWF Zaščitenega morskega območja v Miramaru, potekajo v italijanskem in slovenskem jeziku, so brezplačni in namenjeni tako domačinom, kot turistom.

Vsak sprehod traja približno tri ure in se osredotoči na manjši predel znotraj Rezervata. Skupine, ki jih sestavlja največ po 25 oseb (za vsak jezik) si bodo lahko ogledale živalstvo, botanične, zgodovinske in kulturne vidike doline Glinščice.

Spomnimo, da je za udeležbo na vsakem posameznem izletu POTREBNA PREDHODNA NAJAVA v tajništvu od ponedeljka do petka 10-13 za italijanski jezik na tel. št. 040 224147 notranja št. 3, in za slovenski jezik preko e-pošte na naslov info@riservavalrosandra-glinscica.it ali na tel. št. 040 8329237).

 

 

6. aprila 2015 - Velikonočni ponedeljek
"Goli, sprehod po daljnem vzhodu "

Gre za pomladanski izlet izven najbolj znanih poti doline Glinščice, med Peskom in Gročano, v odkrivanju najbolj sveže in zelene doline tržaškega Krasa, Krasnega Polja, v Gročani z vzponom na Goli (621 m), ki predstavlja najvzhodnejšo točko severne Italije: vzpetina Goli je daljni vzhod tržaške pokrajine.

 

Ogledati si bo mogoče v cvetje odeto sveže pobočje in poslušati petje ptic. Obiskalo se bo staro cerkev Svetega Tomaža in staro pokopališče v Gročani. Ne glede na njegovo ime, je hrib Goli poraščen z bukovimi drevesi in kraškim gozdom; nekaj je kraške gmajne, medtem ko se pod hribom, proti pobočjem Kokoši, razteza zeleno gročansko polje. Prikazana bo upotaba prostora v preteklosti in danes in kako se to zrcali v podobo okolja, rastlinstva in živali.

TEŽAVNOSTNA STOPNJA: za odrasle in družine (otroci od 8. leta starosti)

 

19. aprila 2015
"Mali Kras, dolina Glinščice gledana z viška "

Izlet je fizično zahteven, njegov cilj pa je raziskovanje levega brega doline Glinščice. Ko zapustimo Gornji Konec nadaljujemo pot po odseku steze na dnu doline, nato pa obrnemo po poti, ki gre proti sedlu Malega Krasa. Pogled na velike cere (quercus cerris), ki rastejo na sveži in oddaljeni točki, nas bo nagradil za ves napor, ki smo ga vložili v vzpon. Še majhen vzpon po stranski stezi, pa se bo pred nami odprl razgled na pečine na pobočjih Malega Krasa. Pot se nadaljuje navzdol proti Botaču, po poti, ki se vije tik ob nekdanji meji, nato se pa vrne na dno doline. Govora bo o značilnih rastlinah in živalih ter o problemih vezanih na zaščito okolja v gosto naseljenem prostoru.

TEŽAVNOSTNA STOPNJA: za odrasle in družine (otroci od 10. leta starosti, zaradi precejšnje višinske razlike)

 

 

10. maja 2015
"Od Doline do razgledišča v Krogljah "

 

Neobičajna pot za ogled doline Glinšlčice. Začne se v Dolini pri vodnjaku Zgurenc, nad pokopališčem, kjer se začenja steza označena s št. 1 italijanske gorske zveze CAI, in se nadaljuje do razgledišča v Krogljah in do vrha Malega Krasa (457 m nmv).

Pot se bo nadaljevala ob ogledu rumenega in rdečega cvetja, ki obarvajo ta predel na začetku maja, ter krajevne botanične redkosti, kot je Tommasinijeva popkoresa (znanstveno ime Moehringia tommasinii). Širši pogled nam bo pokazal kako si drevesa in travnate rastline iščejo svoj življenjski prostor tudi med strmimi skalnatimi pobočji.

Med izletom si bomo ogledali reko Glinščico z značilnim slapom, ki nam bo omogočil vpogled tudi v geološke posebnosti, ki oblikujejo to območje, s Steno in Malim Krasom v ospredju. Če bomo imeli dovolj sreče, bomo lahko videli tudi nekaj primerkov značilnega krajevnega živlastvo, kot je naprimer Črnopikčasta kuščarica (znanstveno ime Algyroides nigropunctatus).

Poleg naravoslovnih vidikov, bo izpostavljena vez med preteklostjo doline Glinščice in zgodovino človeka, kar se odraža v prisotnosti prazgodovinskih človeških naselij, mlinov, rimskega vodovoda in srednjeveških trgovskih poti, vse do moderne dobe.

TEŽAVNOSTNA STOPNJA: za odrasle in družine (otroci od 10. leta starosti, zaradi precejšnje višinske razlike)

 

31. maja 2015
"Dolina Glinščice med apnencem in peščenjakom "

Na tem sprehodu se bo primerjalo apnenčasto krajino hriba Stena z dolino Draga, sestavljeno pretežno iz peščenjaka. Pot se bo začela pred cerkvico na Jezeru, nadaljevala se bo po stezi z razgledom nad dolino Glinščice, do hriba Stena. Hodilo se bo po travnikih, borovih gozdičih in ostankih kraške gmajne, to je okolja, ki tvega izginotje zaradi izumrtja določenih kmetijskih panog in posledičnega neustreznega upravljanja. Na vrhu sten, ki se dvigajo nad dolino, se bo skušalo določiti značilne ptičje vrste. Nato se bo pot spustila do Drage in se spet dvignila po dolini z značilnim bujnim rastlinstvom in s prisotnostjo vode v začasnih potočkih, v ledenicah in povezanih kalih. Govora bo o povezavi med naravnimi in človeškimi elementi v kraškem okolju in o težnjah razvoja v teku.

TEŽAVNOSTNA STOPNJA: za odrasle in družine (otroci od 8. leta starosti, zaradi precejšnje višinske razlike)

Vsi sprehodi se bodo odvijali v jutranjih urah, z dvema vodičema, ki bosta obvladala italijanski in slovenski jezik. Vsak sprehod bo trajal približno tri ure z različnimi težavnostnimi stopnjami, o katerih bo nudilo informacije tajništvo, ki sledi izobraževanju in rezervacijam.

Predvidena je hoja po stezah (z do 300m višinske razlike) in udeležencem svetujemo, da se opremijo z zaprtimi čevlji, ki so primerni za hojo po gorah. 

 

top
bottom
 
apz unic kazin primss uszp kcup ppcenter

ŠOUP, Pristaniška ulica 3, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, F: +386 5 662 62 36, M: +386 31 452 000 | E: info@soup.si, W: www.soup.si

 
bottom