left shadowright shadowtopShadow
soup logomain image
     
 
month back

MAJ 07

month forth
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
/ / / / / / /

ŠOUP
Pristaniška ulica 3
6000 Koper

T: +386 5 662 62 20
F: +386 5 662 62 36
M: +386 31 452 000

E: info@soup.si

bottom

AKTUALNO:

ŠOUP in Kino Otok

15.05.2006

Tudi letos se nadaljuje sodelovanje med Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem in festivalom Kino Otok. Vse študente vljudno vabimo, da se festivala udeležijo. Za to, da bi jim to bilo lažje, smo na ŠOUPu poskrbeli za to, da lahko vstopnice dobite ceneje. Tako da, kar pogumno na info točke v Kopru in Portorožu.
Ob tem sodelovanju se bosta zgodili še dve posebni priložnosti. Prva bo v torek, 16. 5. 2006 v osrednjem prostoru ŠOUPa ob 20:00, ko se bo festival Kino Otok predstavil študentom in predpremierno pokazal enega od filmov, ki bodo predvajani na letošnjem festivalu. Druga priložnost pa bo v petek, 26. 5. 2006 ob 17:00 v kulturnem domu v Izoli, ko se bo v okviru festivala predvajal film po izboru študentov (za katerega lahko glasujete na spletni strani ŠOUPa).
Nepredvidljiv kot ljubezen in življenje
(odlomek iz priloge Kino Otok v Primorskih novicah)
Cis Bierinckx, filmski in plesni publicist, organizator, kustos, selektor, producent in še kaj, je imel in ima v svetu umetnosti in kulture številne pomembnejše funkcije, kot je otoški carte blanche za prost izbor filmskega avtorja ali avtorice v sekcijo Prijatelji. Vendar mu je ta posebej pri srcu. Letos se je v Berlinu zagledal v Hrepenenje Valeske Grisebach in jo povabil v Izolo. Novega direktorja slovitega bruseljskega umetniškega središča Beursschouwburg smo postavili pred filmski vprašalnik:
1. Film je ...
... avdio-vizualni koncept, ujet v čas, prostor in zvok.
2. Zakaj film (kot življenjska odločitev)?
Ker je tako kot življenje in ljubezen nepredvidljiv. Razkriva, zapeljuje, vznemirja, sprašuje in te zgrabi v tvojem nezavednem.
3. Prvi spomin na kino?
Kolikor se spomnim, je bila moja prva kino izkušnja v majhnem lokalnem kinu De Toekomst (Prihodnost – bila so šestdeseta), kjer sem gledal Elvisa Presleyja v filmu G.I. Blues.
4. Kateri film te je najbolj zaznamoval in s čim?
Na to je težko odgovoriti. Filmi, ki imajo iz tega ali onega razloga zame poseben pomen so: Peklenska pomaranča, Smrt v Benetkah, Persona, Cleo od petih do sedmih, Goli v sedlu, Stalker, Sayat Nova, Andrej Rubljov, Viva la muerte, Svinjak, Berlin, Aleksanderplatz, Blaženo tvoj, Človeški zakladi, Diskretni šarm buržoazije, Denar, Nesposobna banda. Tu se bom ustavil, ker bi me lahko odneslo predaleč.
5. Najljubši trenutek s filmskega festivala?
Zelo posebno je bilo popoldne, ki sem ga preživel v sprehodu in pogovoru s prijateljico Agnes Varda pred nekaj leti v Cannesu. Nikoli ne bom pozabil, kako sva dolgo stala na obali in gledala valove. Drugi nepozaben trenutek je bil, ko sem prvič srečal Lisandra Alonsa na filmskem festivalu v Vancouvru. Bil je skupaj z režiserjem Ulisesom Rosellom in spomnim se samo, da je steklo veliko alkohola. Najbolj ganljiv trenutek je bila večerja v Rotterdamu z Joejem Apichatpongom, ki mi je pripovedoval o bogastvu budističnega življenja.
6. Kaj je boljše od filma?
Ljubezen in življenje.
7. Kaj počneš, ko ni filmov?
Delam kot zmešan, organiziram, se pogovarjam z ljudmi in se zabavam ... da se izognem stresu, se mučim s tekom ali kolesarjenjem. Med bolj pasivnimi aktivnostmi uživam v gledanju Formule 1 in kolesarskih dirk po televiziji.
8. Kako bi izgledal svet brez filma?
Morda bi živel kot puščavnik daleč od ponorelih množic nekje v gorah. Lahko bi se preselil na Tibet!
9. Ideja za film, ki bi ga rad posnel ali bi ga moral posneti kdo drug?
Dve dekleti sta na begu, ker sta iz dolgočasja zažgali šolo. Mož z mislijo na samomor potuje proti morju. Tovornjakar vozi svoj tovor proti morju (morda ima skrite kakšne črne potnike). Na neki točki se njihove poti staknejo in vsi se znajdejo v istem morskem lokalu. Veliko dolgih posnetkov, skoraj nič dialoga ..., le zvoki z radijskih in televizijskih sprejemnikov. Minimalizem ... lahko bi se uresničilo ... bom obveščal.
10. Zakaj Kino Otok?
Zaradi posebne lokacije, posebnega značaja in jasno izražene ljubezni do filma in filmskih ustvarjalcev. Je prijazno srečališče, kjer se lahko srečaš in uživaš s prijatelji, filmskimi profesionalci, občinstvom brez pritiska in stresa. Še vedno je skriti zaklad. Lepo bi bilo, če bi lahko tak tudi ostal.
Več informacij o festivalu lahko dobite na: http://www.isolacinema.org

top
bottom
 
apz unic kazin primss uszp kcup ppcenter

ŠOUP, Pristaniška ulica 3, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, F: +386 5 662 62 36, M: +386 31 452 000 | E: info@soup.si, W: www.soup.si

 
bottom