left shadowright shadowtopShadow
soup logomain image
     
 
month back

MAJ 07

month forth
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
/ / / / / / /

ŠOUP
Pristaniška ulica 3
6000 Koper

T: +386 5 662 62 20
F: +386 5 662 62 36
M: +386 31 452 000

E: info@soup.si

bottom

AKTUALNO:

10. Festival slovenskega filma

02.10.2007

Živahno filmsko dogajanje na obali se bo tudi letos lepo spojilo z živopisnimi barvami jeseni, ko se bo od 7. do 14. oktobra v Portorožu in Piranu že 10. leto zapovrstjo zasidral Festival slovenskega filma. Ob svoji jubilejni letnici je zrasel v 8 dni trajajoči festival, avtorji pa so ga obdarili z novimi programskimi sekcijami. Ustaljenim Uradni tekmovalni program slovenskega filma, Pregledni program in Filmi študentov AGRFT, kjer so tradicionalno prikazana aktualna dela slovenskih filmskih ustvarjalcev, sta se pridružili novi Koprodukcijska srečanja in Evropski dialogi ter tako festivalu razširili obzorja preko slovenskih meja.

Največ pozornosti bo vseeno posvečene tekmovalnem programu, ki ga bo dan po začetku festivala, 8. oktobra, otvoril film Petelinji zajtrk. Prvi celovečerec v režiji Marka Naberšnika je ljubezenska zgodba po literarni predlogi Ferija Lainščka, z nepredvidljivimi zapleti in tragikomičnimi razpleti. V manjši, a na račun »igralkine« prepoznavnosti odmevni vlogi (same sebe), nastopi tudi hrvaška estradnica Severina.

V sklopu tekmovalnega programa se bo odvrtelo osem celovečercev, dva srednjemetražna in deset kratkih filmov. Koprodukcijska srečanja ponujajo še tri koprodukcijske filme, od katerih je dva soustvarila  slovenska produkcija.

Sekcija Evropski dialogi je nastala v sodelovanju z Goethe Institutom ter veleposlaništvi in kulturnimi predstavništvi evropskih držav. Dialogi se bodo predstavili s kar 18 celovečerci, njihovi nalogi pa bosta tudi prva otvoritev in zaključna slovesnost. Festival bodo pričeli z nemškim filmom Počitnice (Ferien) in zaključili s češkim Stregel sem angleškemu kralju (I've served the king of England).

Z novima programskima sklopoma želi festival pred letom, ko bo Slovenija predsedovala Evropski skupnosti, opozoriti na odprtost slovenskega kinematografskega prostora in njegovo povezanost z evropskim, zato gre posebna pozornost produkciji držav Alp in Jadrana.

Festival bo še dodatno popestril spremljevalni program.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) že od leta 1995 podeljuje na festivalu nagrado Metod Badjura, ki nosi ime po pionirju dokumentarnega filma. Nagrada je najvišja slovenska strokovna nagrada za delo na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture in z njo nagrajuje dolgoletno delo najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev.

DSFU bo 9. oktobra ob 15. uri organiziralo tiskovno konferenco, namenjeno predstavitvi knjige letošnje Badjurjeve nagrajenke Mirjane Borčić Filmska vzgoja na slovenskem (Spominjanja in pričevanja 1955-1980). Filmski pedagoginji bodo posvetili tudi razstavo, kjer si bo mogoče ogledati publikacije, v katerih je sodelovala s svojimi prispevki o filmski vzgoji in nagrade, ki jih je prejela v času svojega delovanja na tem področju. Naslednji dan, 10. oktobra, bodo člani društva priredili okroglo mizo na temo filmske vzgoje v srednjih in osnovnih šolah. Vodil jo bo dr. Igor Koršič, profesor za zgodovino in teorijo filma na AGRFT. Na njej bodo sodelovali Mirjana Borčić, Jože Dolmark, Marko Cafnik, Miran Zupanič (član Nacionalnega sveta za filmsko področje na Ministrstvu za kulturo), predstavnik Ministrstva za kulturo in predstavnik Ministrstva za šolstvo in šport.


MEDIA desk Slovenija
pa bo v sodelovanju s festivalom, Erich Pommer Institutom in Motion Picture Association iz Bruslja pripravila 12. oktobra seminar, dan prej pa okroglo mizo na temo varstva avtorskih pravic v filmski industriji. Na seminarju bo dr. Gregor Schmid, strokovnjak inštituta Erich Pommer in pravnik v podjetju Taylor Wessing, na primeru MEDIA podprtega filma Amélie analiziral vlogo avtorskih pravic v produkciji, Ted Shapiro, strokovnjak Motion Picture Association of America pa v mreži mednarodne distribucije. Predstavniki slovenske stroke avtorskega prava bodo seznanili poslušalce z aktualno zakonodajo in podali praktične okvire. Seminar bo ponudil številne konkretne odgovore na odprta vprašanja avtorstva v filmu, ki bodo že dan prej orisani na okrogli mizi »Avtorstvo v filmu: Kako prodati dušo«.

Vstopnice projekcij so vam že na voljo v predprodaji na blagajni Avditorija Portorož in njegovi spletni strani www.avditorij.si. Cena posamezne vstopnice je za dijake in študente 3,50 €, le otvoritvena (8.10) in zaključna (14.10) slovesnost po 6,00 €. Projekcije v mali dvorani pa so brezplačne. Mogoče je tudi kupiti mali ali veliki komplet vstopnic. Vse informacije o kompletu vstopnic, nakupu in urniku obratovanja blagajne med potekom festivala so vam na voljo na spletni strani www.fsf.si. Tukaj se nahaja tudi urnik projekcij in spremljevalnega dogajanja.

 
Vljudno vabljeni!

top
bottom
 
apz unic kazin primss uszp kcup ppcenter

ŠOUP, Pristaniška ulica 3, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, F: +386 5 662 62 36, M: +386 31 452 000 | E: info@soup.si, W: www.soup.si

 
bottom